..My LiFe Is MINE..

~~~~~~~~~~~Friday, October 21, 2011

Si Pohon CintaMuhammad, pelajar tahun satu UITM Puncak Alam. Sudah dua hari dia tidak mandi, dan genap seminggu dia tidak berkata apa-apa. Makan tengah harinya juga tiada selera. Dia mengalami kemurungan yang teruk. Remaja itu kini sudah hilang pemacu dirinya. Gara-gara putus cinta.


Dia singgah lagi ke sini. Seolah-olah ada tarikan yang mendesaknya ke mari. Selalunya di taman inilah dia akan duduk bersama-sama. Kawan yang juga teman rapatnya, Nurul. Kenapa setelah 3 tahun mereka saling memahami, baru kini timbulnya masalah tidak serasi? Apakah faham itu hanya pura-pura semata?


“Aargh..” Dia menumbuk lagi pehanya. Geram dengan keadaan yang tiba-tiba mahu membunuh jiwanya.
“Kau penipu. Perempuan macam kau memang tak tahu menghargai.”


**********


“Pak cik, apa pandangan Pak cik tentang cinta?”


“Cinta. Cinta itu ibarat pokok.“
“Semakin kita beri baja dan air, semakin besar pokok akan tumbuh.”


“......”


“Kerja Pak cik cuma berusaha saja. Pak cik suka tengok pokok-pokok yang pak cik bagi baja, yang Pak cik jaga tiap-tiap hari hidup. Tumbuh membesar. Tapi Pak cik tak pernah lupa, yang memastikan pokok ini hidup bukan kerja pak cik.”


“Kalau kita baja macam mana sekalipun, bila tuhan kata tidak, takkan hidup juga. Tanah yang mati. Kalau tak ada benih sekalipun, tak diberi baja dan air. Bila tuhan mahu, hutan pun mampu tumbuh.”


“Cinta. Semakin kita sayang, makin kita beri segala pengorbanan. Semakin besarlah harga cinta kita. Tapi, itu bukannya tiket untuk kita beli hati manusia.”


Nama, watak dan cerita hanya rekaan.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com