..My LiFe Is MINE..

~~~~~~~~~~~



Thursday, December 20, 2012

Study Week!!!

salam n hye there!
juz a simple entry
entitled : Study week, hihi

Study Week,
No more classes,
No more lectures,
Study week is what we have got,
So, no wonder library has became a hot spot..

Study week oh study week,
No more movies,
No more games,
Juz study n read the books and lecture notes..

Final exam is juz around the corner,
study hard, study smart, Fini.
Dean List, Dean List
(jangan lupa berharap lagi)

Aim higher!
Dream in Color!
Stand a little taller!


source : internet (mr.google)

Saturday, December 15, 2012

~Aku, Kamu Dan Selipar~

Salam and Greetings..

Entri kali ini ditujukan khas buat semua classmates Fini yang ensem dan jelita belaka..

Ikhlas dari hati..

Hati seorang kawan yang bernama Nurul Shafini..

:) :) :)

Kawan sekelas yang mulia hatinya,

Dalam kesibukan kita mengejar masa di tahun akhir ini, ada sesuatu yang merapatkan kita.
Dalam kesibukan kita menyiapkan assignment, proposal tesis dan sebagainya, ada sesuatu yang masih mengikat ukhwah (hubungan) kita.
Dalam kesibukan menyiapkan laporan, daku teringat sesuatu yang indah, sesuatu yang terjadi di antara kita.

Kenangan itu, bermain difikiran,. Jelas masih ku bayangkan,. Gelak tawa kita bersama,. Muka2 ceria kita,. Indah,. Sangat indah,. Seolah-olah masa terhenti seketika,. Memberi peluang untuk kita menikmati detik indah itu bersama..

Main Baling Selipar.. Permainan yang mudah,. Tidak memerlukan banyak instrumen,. Tidak perlu banyak peraturan,. Apa yang penting, pemain yang ramai,. Pemain yang ceria,. Pemain itu adalah kita,. :) :)

Kawan sekelasku yang ceria sentiasa,

Ketika permainan itu berlangsung, makin ku kenal siapa kalian sebenarnya,. Ketika sedang asyik berlari menyelamatkan diri, semakin ku sedar gembiranya kita bersama,. Dan ketika itu jugalah, daku makin perasan, ukhwah kita makin erat,. Makin kuat,. Umpama tali yang tak terlerai ikatannya,. 

Kisah aku, kamu dan selipar ini akan sentiasa terpahat di memori,. Cerianya kita ketika itu akan sentiasa terpalit di hati,. 

Kawan, kita telah ditakdirkan bersama untuk saling menceriakan, saling memberi sokongan, saling bergandingan,. Moga semester terakhir yang mendatang memahatkan lebih banyak memori yang indah buat kita semua,.

(selipar jamban siapa nta yang jadi mangsa ni, hihi)

(Matt Iqbal : penyerang terbaik.. saja je kan ko pijak kaki comel aku, takpa, aku maafkan)

(tunggu turn,. sabar ye adik2)

(ape tuding2 jari tu? tak puas ati ye? )

(lecturer pun join sekaki, comey jah)

Lagi? hihi,. Kena tunggu entri yang lain ye,. Tapi seriously, korg sangat comey masa petang ni :):)

Lurve,
Fini Pelangi :D

Thursday, November 29, 2012

wanita :)

Basmallah..

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahu Akbar!!

Status updated : (Khamis, 29/11/2012 : 1.09 P.M)

" Islam takkan pernah membiarkan seorang wanita bersendirian,. Dia berada dalam jagaan bapa dan keluarga ketika masih belum dinikahi,. dan apabila sah menjadi seorang isteri, dia akan menjadi tanggungjawab dan amanah suaminya,. "


Tinta Penulis :  ~ jgn pernah merungut dilahirkan sebagai seorang wanita ~ :)





Wednesday, November 21, 2012

Happy Birthday, Girl..

Assalamualaikum,

Ke hadapan adinda yang dicintai hanya kerana Allah,.


( Nurul Syazwani Binti Shafurdin )

Ketahuilah adikku, kakakmu ini tidak mengucapkan 'selamat' di hari ulang tahunmu semalam, bukan kerana tidak ingat,. Bukan juga kerana tak sayang,. Tetapi, kakakmu ingin mencoretkan tinta ucapannya di blog usangnya ini,.

20 November 1998, 
Mama melahirkanmu dengan penuh kasih sayang,. Ketahuilah adikku sayang, dalam limpahan kasih sayang itu, ada kesakitan yang perlu Mama tanggung,. Hospital Teluk Intan menjadi saksi betapa lelahnya Abah yang terpaksa  ulang-alik dari rumah ke hospital, untuk menjaga Mama dan anak kecilnya itu,. Mata ini menjadi saksi, kegembiraan yang jelas terpancar di wajah Abah,. Sungguh, kakakmu tidak menipu,.

Adikku sayang,
Ketika detik kelahiranmu, negara kita mengalami krisis ekonomi yang meruncing,. Ekonomi keluarga kita turut terjejas,. Lahirmu ke dunia seakan menambahkan jumlah perbelanjaan keluarga kita,. Tapi, Abah langsung tidak mengeluh,. Lahirmu dianggap rezeki,. Dia percaya, setiap anak itu, ada rezekinya tersendiri,. Abah yakin dengan aturan Illahi,. Lahirmu disambut dengan penuh kesyukuran,. Sebab itu, kakakmu ini sering 'bising' memaksamu supaya jangan membazir,.

Adikku sayang,
Hari berlalu dengan pantas sekali,. Hari berganti hari, bulan berganti bulan, tahun pun mahu berganjak ke angka yang seterusnya,. Kini kau sudah membesar menjadi gadis yang cantik,. Tapi ingat, jangan ditaksubkan dengan kecantikkan luaran itu,. Sesungguhnya, kecantikkan luaran boleh pudar dek tua,. Perhebatkan kecantikkan dalamanmu,. Itulah kecantikkan yang sebenar,.

Adikku sayang,
Entri ini ditulis dengan limpahan kasih sayang dan linangan air mata,. Maaf dipohon kerana kakakmu ini masih belum matang untuk menjadi kakak yang terbaik,. Maaf juga untuk leteran yang tidak enak di telingamu,. Sesungguhnya, dalam setiap kemarahan, terselit kasih sayang yang tak kan  pernah luntur,. 

Adikku sayang,
Dalam leteran 'jangan membazir', ada pengharapan supaya kau mengerti belajar erti syukur dengan apa yang telah dimiliki, dalam bebelan 'tolonglah mama', ada pengharapan agar kau belajar berdikari dan belajar meringankan beban ibunda, dalam kebisingan 'jangan keluar malam', ada pengharapan agar kau pandai menjaga diri  dan maruah keluarga kelak,. Sungguh, kakakmu tidak membebel kerana membenci dirimu,. Leteran itu timbul dari hati yang menyayangimu,.

Adikku sayang,
Selamat Hari Lahir,. Semoga kau membesar dengan baik akhlak dan kemanisan iman,. Ringankan tulangmu membantu Mama dan Abah,. Setiap pinggan yg dicuci dengan ikhlas, ada pahala buatmu, setiap hirupan kopi/ teh bancuhanmu yang Abah hirup ada ganjaran dari Illahi,. Peliharalah kecantikkanmu dengan budi pekerti dan kecintaan ilmu yang memdalam,. Dan ketahuilah, kasih bersaudara akan kekal selamanya,.

Love,
Kakakmu, Fini Pelangi,.

Saturday, November 3, 2012

Newborn Girl :)

Alhamdulillah
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Bismillahirrahmanirrahim..
Alhamdulillah, segala puji hanya bagi Allah,.



Baby dalam perut tu da melihat dunia,. Alhamdulillah,. Tahniah kak Nur Suriani Saini,. Bertambah lg org yang panggil saya Aunt Fini, :)

Dear newborn girl,

Moga sentiasa terlindung dalam peliharaanNya,.Semoga Allah memberkati dirimu diatas setiap pemberianNya, dan semoga kamu mensyukuri nikmat Yang Maha Esa,. Membesarlah kamu wahai sygku dgn mjadi anak yang solehah dan berbakti.. 



lot of kisses,
Aunt Fini

p/s : gambar baby tak dapat lagi :)

Monday, October 29, 2012

Kisah Baju Melayu Dan Baju Kurung

Salam n Greetings~

Sempat lagi kn nk ucap Salam Aidiladha
*Moga kita diberi kekuatan untuk mengorbankan segala keseronokan dunia,
Demi meraih Redha Illahi (InsyaAllah)


MEN ARE FROM MAKKAH, WOMEN ARE FROM MEDINA

(lama nak update blog pasal talk ni, tapi masa tak mengizinkan)

Intai2 notebook yang dibawa ke mana2,. Selak punya selak, terjumpa lah segala isi kandungan yang di'conteng'  throughout a talk by Dr. Harlina Halizah Siraj, "Kisah Baju Melayu Dan Baju Kurung". Thanks Cik Tasneem Hidayah sudi ajak saya pegi talk yang awesome ni :) ,. Thanks juga Bel Nasir, Aimi Shafika n Shahida Nur Iman nk meramaikan kouta dlm cik Tasneem (si viva hijau) dan mendengar omelan sy ketika hujan membasahi bumi.. Allah Yubarik Fikum.. 

Why men lie and women cry? / Why men don't listen and women can't read map? / Suami Memimpin Isteri Mengurus, etc2 adalah contoh2 yang menggambarkan perbezaan antara lelaki dan perempuan,. Macam2 versi buku da dikeluarkan serata dunia,. Antara yang popular 'Men are From Mars, Women are From Venus.. Mesti pernah jumpa kn buku ni :)

Surah An-Nisa (ayat 1): 
'Wahai manusia! Bertakwalah kepada Tuhanmu yg telah menciptakan kamu dari diri yang satu (Adam), dan (Allah) menciptakan pasangannya (Hawa) dr dirinya (Adam); dan dr keduanya Allah mengembangkan laki2 dan wanita yang banyak. Bertakwalah kpd Allah yg dgn namaNya sering kamu meminta, dan peliharalah hubungan kekeluargaan. Sesungguhnya Allah sering menjaga dan mengawasimu.

(terjemahan Al-Quran Darul Iman)

" o mankind! Reverence your Guardian-Lord (Allah), Who created you from a single person(Adam), created, of like nature, his mate, and from them twain scattered (like seeds) countless men and women - reverence Allah, through Whom ye demand your mutual (rights), and (reverence) the wombs (that bore you) : For Allah ever watches over you"

( the Holy Quran- text and translation :Islamic Book Trust)

Wahai lelaki2, jgn merungut dgn kehadiran wanita2 di sekeliling anda, wahai wanita2, jgn juga merungut dgn kehadiran lelaki2 di sekeliling anda,. Jangan sibuk meninggi diri membandingkan kehebatan masing2, jgn sibuk mengutuk kekurangan masing2,.  Bukankah setiap penciptaan Allah itu ada tujuan yang nyata.. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan setiap perkara. Ciptaan lelaki dan wanita itu penting,. Ya, Allah Maha Tahu!,. Untuk hubungan silaturrahim, untuk menyemai cinta suami isteri, untuk menabur benih kasih sayang dalam keluarga, untuk meramaikan umat Nabi Muhammad (s.a.w), untuk memantapkan ukhuwah Islam..

"guys, satu meter please~"

Al- Ikhtilat : bergaul di 1 tempat antara lelaki dan perempuan ajnabi (yang sah jika dikahwinkan), di mana berlaku interaksi dlm bentuk pandang memandang (Dr.Har,2012)

Dalam dunia sekarang : konsep ikhtilat lebih jelas dengan maksud sosialisasi. Mesti ada antara kita yang pernah mengetahui konsep 'satu meter'.. Kat sekolah dulu slalu ada konsep ni, lagi2 bagi sesiapa yang bersekolah aliran agama.

"eh, tak boleh la sembang dengan lelaki, kalau nk, mesti ada jarak satu meter"
junior : "kenapa kak?"
*blurr*

Islam tak larang kita berurusan dengan sang ajnabi,. TAPI!! Ya, tapi ada garis batasan pergaulannya,. Allah Tahu, kita akan susah untuk mencari supermarket yang semua orang di dalamnya satu jantina je,. Dri pemborong, pemunggah barang, promoter, cashier hinggalah pembeli semuanya perempuan, or vice versa.. Allah Tahu kita akan susah cari pejabat yang semua di dalamnya satu jantina,. Dari bos, boards of directors, staff, cleaner hinggalah plumber dan sebagainya adalah terdiri daripada golongan wanita semua,. Oleh itu, disebabkan Allah Itu Maha Pemurah Dan Penyayang, Dia ciptakan garis panduan untuk berurusan dengan sang ajnabi.. Boleh berurusan : JIKA ADA KEPERLUAN (semasa bermuamalah/jual beli, sewaktu bekerja, menjadi saksi kes perbicaraan. dalam kenderaan awam, ikut adat kebiasaan majlis, semasa belajar) - ingatan untuk diri sendiri juga =.=


Sama Tapi Tak Serupa

"Kita tak sama", kata Ahmad kepada Nurra,. "we're different", kata Ah Chong kepada Mei Lin.. "Totally different", kata Muthu kepada Kalaivani,. Ya, memang kita diciptakan berbeza antara lelaki dan perempuan,. Dari segi biologikal, nyata kita berbeza,. Dari segi peranan gender pun kita berbeza,. TAPI!! Jangan lupa, kita diciptakan untuk satu tujuan yang sama : SEBAGAI HAMBA ALLAH (kita ada tanggungjawab beribadah kepada-Nya),.

"Dan Dialah yg menjadikan kamu sebagai khalifah2 di muka bumi dan Dia mengangkat (darjat) sebahagian drpd kamu di atas yg lain, untuk mengujimu atas (kurnia) yg diberikan kepada kamu.. Sesungguhnya Tuhanmu sangat cepat memberi hukuman, dan sungguh, Dia Maha Pengampun, Maha Penyayang.- Surah Al-An'am, AYAT 165)

"It is He Who hath made you  (His) agents, inheritors of the earth : He hath raised you in ranks, some above others : that He may try you in the gifts He hath given you: for thy Allah is quick in punishment: yet He is indeed Oft-forgiving, Most Merciful. - Al An'am, 165)


A Lil Doodle drawn by a sis 
(moga dia dan Allah redha dgn pkongsian ini)

click gambar untuk lebih jelas :)






Banyak lagi ilmu yang nak dikongsi,. Tunggu ye penulisan entri ni yang seterusnya,. InsyaAllah, ASAP,. da panjang sangat rasanya entri ni,. Nanti, ada pulak yang tak berkesempatan nk habiskan baca bila nampak panjang berjela,. Sampai ketemu di entri akan datang, InsyaAllah,. 

*Moga ALLAH redha*

TQ~
Fini Pelangi

Tuesday, October 9, 2012

Padang + Bukit Tinggi = Refreshment + Friendship

Bismillah,. Salam and greetings..

Lama sudah mencari masa yang sesuai untuk post istimewa kali ni :)

:) Nah, baca lah ni! :)

Tersengih seorang diri masa menulis entri kali ni,. Senyum sampai belakang telinga,. (okay, itu melampau, haha),. Tapi, bila teringat tempoh masa 5 hari 4 malam ni, tersenyum balik, hihi,. Senyum, tak perlu kata apa-apa,. Hey buddy !,. Diam dan sila terus membaca,. (ini arahan,) :P

Dup,dap,dup,dap,. Masa yang dijanji da tiba,. Packing barang, check barang, double check, check lagi,. Passport, i/c, boarding pass, kelengkapan diri, cas bateri phone, ipad, tab, etc,etc, bla,bla,bla, dan yang paling penting, duit kita yang berjuta2 tu,. Semua da tersedia, okay, check lagi (double check yang nta ke berapa kali ni saya je yg buat kn, hihi, maafkan saya),. Briefing bla,bla,bla, "esok kumpul kat kafe jam 3 pagi ye", jelas Cik Misa Abraham selaku peneraju utama program 'Jalan2 Sang Jutawan' kali ini,. Tiba2, 'aku tahu esok pagi SHARP pukul 3 pagi semua ada kat kafe,. Jangan nak buat gila, flight kita awal pagi',. Jeng2, seriusnya En.Frankie Marcus kita ni, hihi..

Esok paginya, berapa ramai yang ada kat kafe tepat pkul 3 pagi? sila angkat tangan!,. saya, saya :).. Penangan arahan En. Frankie la tu kan, haha,. Bertolak ke LCCT, semua senyap,. Tidur la tu kan,. Okay, kita sampai tersangat la awal kat sana kan,. Sempat jadi golongan gelendangan gitu sambil menikmati sarapan pagi sponsored by McD,. Da settled semua tu, kita pun melangkah dengan senyuman masuk kat area departure,.Check passport, barang2, etc,. Ada barang kena buang? Okay, saya tak nak ungkit hal tu,. :).. Cop sana, cop sini, lipat boarding pass, koyak boarding pass, naik flight dan wah, Subahanallah, Cantiknya, indahnya ciptaan Allah,. Seksa 1 jam 10 minit dalam flight (bukan sebab gayat ye) berakhir sudah,. Seksa jugak kan duduk sebelah orang yang kuat sembang,. Apa dia tak nampak ke kat dahi ni da tertulis 'Tak tidur masuk hari kedua', Sigh*


(insan gelandangan, haha)


Sampai kt Minangkabau International Airport, kita semua kena check lagi kn :),. Bagi passport, kad penempatan sementara* (tak tau nak cakap kad tu apa namanya), 4 jari kiri kanan, 2 ibu jari, pandang kamera,"permisi ya yang di belakang tu, sudah jadi foto family gayanya', kahkahkah, okay dalam serius pak imigresen tu, ada juga lawaknya,. Scan barang, pakcik tu gelak, 'kenapa bawak payung?",. Tersenyum sambil berkata, "sediakan payung sebelum hujan" :):)

Saffira Tour Agency sambut kita dengan senyuman dan 2 buah bas purple,. Greetings, kenal2, apalagi, sembang2 lah,. Pak Ino pandai buat lawak kan,:),. Da tu, macam2 ilmu dia bagitahu kita,. (P/S: last day b4 kita balik Malaysia, Pak Ino ada bagi FB dia kan? sila kongsi ye sapa yg tahu tu :),. Let's da vacation begin!,. yeah, kita gegarkan Sumatera Barat bersama2,.:),. Air terjun Lembah Anai, 1st tempat kita singgah kn lepas sarapan pagi yang pelik2 tu,. Korg saja je kan mintak teh n*n*n la, teh telur la, nta pape kan,. Dat waterfall tersangat la osem kan,. Ya Allah, cantiknya,. Tapi tengok keadaan tengahnya macam gelap gelita, terus imaging macamane la kalau saya terjatuh dalam air tu,. Ada ke tak ye Putera idaman akan selamatkan,. Fuhh.. Tiup jauh2 awan angan2 tu,. Snap gambar sana, snap gambar sini, snap gambar family, snap gambar geng, (ada jugak snap gambar pre-wed kn), gila la, flash camera bersepah sana sini, haha,. Artis sgt kn?? Rosyam Noor, Aaron Aziz la konon kan,. Tengok perut pun da tau bukan diorang, haha,.


(Saffira Tour Agency)



(1, 2, 3, cover perut okay )

Lepas tu kita jalan2 lagi kan,. Pegi makan tengah hari,. Nasi Padang, nyumm, nyumm :),. Duk ramai2 satu meja, makan kongsi2, lama2 terbiasa kan :),. Bez sgt moment tu,. Bila naik Kelok 44, tersangat la kagum dgn driver2 kt sana,. Kalau la Malaysia boleh lahirkan pemandu camtu, mungkin jumlah kemalangan maut dapat dielakkan kan,. Jalan lagi, jalan lagi, jalan n jalan,. Banyak sangat berjalan kan,. Shopping tak payah la cakap,. Semua berbondot2 beg penuh plak tu dengan barang2 :)

(wajah ceria b4 santapan)

 (ni baru 2 org, tak tgok la Puspa Chacha punya brg kn)

 (tu dia,..)

 (pisang salai yg sgt sedap,. Semua kedekut kot benda alah ni)

(shopping lg, lg, lg)

Kalau nak cerita satu2 tempat yg kita pegi, mmg tak larat la kan,. Banyak gila kot,. Rumah Bunya Hamka, Rumah Gadang, Istano Bosa Pagaruyung, Maninjau, Bukit Tinggi, Padang, Taman Panorama, Lubang Jepang, Pasar Atas, Pasar Bawah, Spa, etc,etc, etc,. Terlalu banyak kan,. Tak larat nak taip semua,. (or mungkin ada part two kot,haha),. Tu belum cerita pasal macam2 peristiwa kat sana kan? Semuanya manis, takda pahit pun,. Lupa plak tu semua masalah yg melanda,. Seronok sangat, lupa semua masalah kat Malaysia,. Tapi, ada satu yg tak lupa,. Iaitu cintanya,. Auww, haha,. Cintaku tertinggal di Malaysia u ollss :),.

(tasik yg sungguh cantik dan besar :))

(cool betul hotel ni :- N uansa Maninjau Hotel)

(Gadis jelita :- as usual kn, wink2)

(foto family, haha)

(Bersantai di rumah HAMKA)

(posing lagi,hihi)


Lebih satu sesi akademik kita kenal kan,. Macam2 da kita lalui sama2,. Penat, lelah, stress, beban kerja, masalah students, handle program tu, handle event ni, duk luah mcm2 masalah sama2, kongsi macam2 bersama, buka puasa sama2, sambut bezday sama2, keluar makan sama2, tersangat la happy kan bila kenang semula,. Lagi2 la trip Padang kita tu kan,. Dari awal penubuhan Utk Kita2 Jer tu, gambar 1st yg uploaded sal 'we're family',. And sekarang, kita da jadi family yg lagi besar, dan akan selalu jadi family kan,. Jujur dari hati, Fini sayang sangat organisasi dan family baru ni..

(gambar beramai2)

nota.kaki: Bila dgr je ketua pramugari tu ckp, 'to all Malaysian, welcome back home!',. Gedebuk, masalah bertimpa2 jatuh balik kat kepala,. Okay, mood berubah,. Nak natural kan balik, senang je,. Berangan2 diri ni still kat Padang lagi, haha,.

(tersangat suka gambar ni,. Credit to: Handrick :D)
(Senyum.Melepaskan.Beban)
***nanti kita imbau lagi ye kenangan kat sana***

Thursday, September 20, 2012

Saya Bukan Budak Tadika :)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

Ketika yang lain bergelak ketawa, mereka lupa ada yang sedang berduka,. Ketika yang lain bergurau senda, mereka lupa ada yang membawa hati yang lara,. Dan ketika yang lain riang gembira, mereka lupa ada yang sedang gundah gulana,. Berperang dengan perasaan sendiri bukanlah mudah seperti yang dijangkakan,. Ia memerlukan seribu kekuatan yang ada dalam diri,.

Ketika ini, aku lah insan yang sedang berduka dikala yang lain bergelak ketawa,. Ketika ini, aku lah insan yang membawa hati yang lara sedangkan yang lain asyik bergurau senda,. Ketika ini, aku lah yang sedang gundah gulana melawan dengan perasaan sendiri, sedangkan teman yang lain riang gembira.. Aku tak kuat untuk menanggungnya sendiri,. Seorang senior menjadi saksi betapa sakitnya aku menghadapi situasi yang sukar ini,. Seorang teman menjadi peminjam telinga yang setia mendengar setiap esak tangisku,. Seorang teman masih lagi sudi menjadi tempat bergantung ketika yang lain sudah tidak peduli,. Allah, kadang-kadang tak terdaya rasanya untuk ku tanggung semua ini,.

Namun, dalam kegelisahan yang melanda, aku lupa satu perkara,. Dalam kegusaran ini, aku juga lupa yang aku masih lagi ada-Nya,. Dalam derita yang aku rasa, aku lupa untuk mensyukuri nikmat-nikmat yang lain,. Allah masih sayangkan aku,. Sebelum aku terus hanyut dalam kegelisahan yang ada, Dia hantarkan 'idea' kepada insan lain, seterusnya sampai kepadaku,. credit to nukilan cik sepupu,. Pembukaan entrinya cukup membuatkan ku tersentak,.

"Rasa down?

Rasa sedih?


Rasa tiada siapa menemani?

Think again!


Lupakah pada yang mendengar setiap masa.

Lupakah pada yang memandang dengan penuh kasih sayang.


Lupakah pada yang dekat di sisi kita.

Allahu rabbi.


Ampunilah hambamu."

 Aku terlupa, aku rasa keseorangan, padahal Dia sentiasa bersamaku,. Tika aku berduka, aku lupa Dia masih kurniakan nikmat yang lain,. Allah, berdosanya aku,.

Aku patut sedar yang Dia tidak akan biarkan aku keseorangan selagi mana aku bersama Dia,. Aku patut tahu aku masih punya Dia, sedang yang lain semakin jauh,. Aku patut bersyukur atas nikmat2 yang Dia kurniakan ke atas diriku,. Astaghfirullah :(

Terkadang aku menyanyi kecil di dalam bilik,. Lagu yang sering meniti di bibirku - AdaMu (Najwa Latif),.

Kau berikan ku kekuatan
Untuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan
Kerna Kau yang satu
Yang setia bersamaku
Di kala ku jatuh ku bangkit kerna Mu
Ku tahu ku adaMu di sisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu


Ya Allah, kuatkan lah hatiku, cekalkan lah aku untuk dugaan yang ku tak tahu apa maksudnya ini,. Ya, saya harus kuat, sebab kak dayah kata saya bukan budak tadika lagi, so, tak boleh banyak menangis :)


Tuesday, September 4, 2012

Royal Diaries : Penyatuan Dua Insan

Basmallah,. Memulakan penulisan entri kali ini dengan kalimah Allah,. Dengan harapan dikurniakan kelancaran idea untuk melengkapkan post kali ini..

31/8/2012 - Kota Puteri, Selangor..

- Ketika ini, rata-rata rakyat Malaysia sedang menghabiskan cuti umum mereka sempena Hari Kemerdekaan Malaysia. Ada yang menyambutnya di ibu kota, ada yang meluangkan masa bersama rakan-rakan, dan ada juga yang memanfaatkan waktu menziarah ke rumah saudara. Saya juga masih bercuti ketika ini. Sedang menyaksikan penyatuan dua insan,majlis pemetri janji,tambatan kasih, ikatan suci antara dua hati, -Majlis Akad Nikah kakak saudara saya, Kaklong Hidayah.

- Usai bersalaman dengan nenda, pakcik2,makcik2, dan saudara yang lain, saya terus menapak ke tingkat atas untuk berjumpa dengan 'Bakal Isteri Orang'.. Cantik sangat wajahnya,. Seri pengantin la katakan (tp kaklong dayah mmg cantik).. Tangannya asik bermain dengan jambangan bunga,. haha, berdebar2 lah tu kan,. 

- Bila rombongan pengantin lelaki sampai, majlis akad pun semakin hampir untuk dilaksanakan,. Saya pula yg rasa berdebar,haha,. Ntah pape kn,. Excited mungkin,. Yela, kak Dayah ni bukan jenis yg selalu keluar dengan tunang dia,. Jenis yg menjaga pergaulan,. Seronok kot 'korek' rahsia percintaan dorg,haha,. Asal 'online' je, terus cari update crita kt blog, stalker gitu,. P/s : jgn marah ye, wink2 ;)

- Sekali akad je, status kak Dayah sudah bertukar,. Kini sudah menjadi isteri orang,. Suasana sebak menyelubungi,. Antara gembira, sedih, terharu, syukur, semuanya da bercampur baur,. Alhamdulillah, satu lagi 'masjid' da terbina di atas landasan-Nya,. Paling sedih bila mak mertua kak Dayah bagi amanah kpd anaknya: ' Izham tengok da mcmane ayah(paklang sy a.k.a kak Dayah's dad) dan ibu (maklang sy a.k.a kak Dayah's mum) jaga Along( kak Dayah sy), mama nak Izham (kakDayah's hubby) jaga dan sayang Along lebih daripada tu.. Okay fine, terus terfikir, ada ke lelaki yg boleh jaga sy lebih drpd apa yg abah sy buat,. Kasih abah tu tak tertanding rasanya :'( .

- Tak kesah lah ye pape pun, yg penting Kak Dayah dan suaminya (act, i don't know how to call him,. Hmm, abg long Izham,mybe) da selamat diijabkabulkan.. Alhamdulillah,. Btw, kelmarin tak sempat nk tggalkan ucapan untuk pengantin,. Kat sini pun jadi la ye :)

Ucapan buat kedua mempelai: 

Semoga Allah memberkati kalian dan melimpahkan berkat kepada kalian dan menghimpunkan kalian dalam kebaikan. Barakallah. Ya Allah Ya Tuhanku, Tuhanku Yang Maha Pengasih, seiringkanlah mereka berdua dalam melayari ketepian yang sejahtera, sepertimana yang Engkau kehendaki" Amin Ya Rabbal 'Alamin. Moga terus berbahagia, Takmo gaduh2, takmo masam2 muka tau :) - Dr. Hati (insyaAllah :))


Tahniah :)
SELAMAT PENGANTIN BARU!



Thursday, August 2, 2012

Saya Okay Je :)

Bismillah,. Laa, berdebu balik rupanya blog saya ni,. Adui, byk je entry post yg nak dibuat, tapi masa tak mengizinkan,. Manusia tak pernahnya bersyukur,. Allah sudah kurniakan 24jam sehari, tapi masih tak malu mengaku tiada waktu,.Allah..

1 Ogos sudah tiba,. Waktu yang sy tunggu2 untuk tahu keputusan peperiksaan,. Dengan gigihnya menghitung hari demi hari, tak sabar rasanya melihat prestasi diri sepanjang sem,. Tak sabar hendak menilai kemampuan diri sendiri untuk subjek Psikologi Kanak2 dan Remaja, Psikologi Eksperimen, Statistik dan Analisis Data, Fisiologi Tingkah Laku dan subjek Penjagaan Kesihatan Diri,. Dengan gigih berusaha di saat terakhir, Alhamdulillah, keyakinan muncul, Allah beri kekuatan dan kemudahan menjawab,. Akhirnya, target yang tinggi telah dibuat,. Dengan harapan, impian jadi kenyataan,.

Setelah keputusan disemak, hanya dukacita yang menyelubungi diri,. Bukan disebabkan keputusan yang rendah, tetapi disebabkan kegagalan untuk mencapai target yang diimpi,. Allah saja yang tahu betapa besarnya kekecewaan diri hamba-Nya ini,. Hati bertambah pilu bila melihat status update dari teman2 seperjuangan,. Jelas menggambarkan kegembiraan,.

Teman menjadi tempat luahan perasaan,. Tempat menumpang kasih berkongsi kekecewaan di hati,. 'Mana teruk keputusan cmni,. 3.** kira okay la ni', ujar sang sahabat menenangkan hati,. 'Takpa, sem depan kita cuba dgn gigih lg', pujuk si coursemates yg mulia hatinya,. 'Fini kenapa update status cmni,. Fini okay?', tanya si jelita ingin mengetahui keadaan diri,. Terima kasih sahabat,. Post ini dedikasi untuk kamu yang mulia hatinya :)

Okay, jujur pada mulanya saya kecewa,. Tapi, setelah positifkan diri, perasaannya semakin baik :), Alhamdulillah,. Allah takkan uji hamba-Nya dengan sesuatu yang tak mampu ditanggungnya,. Saya mampu sebenarnya untuk mengendalikan situasi ni,. Sebab, failure is the stepping stone for success :)

Saya da plan sesuatu untuk semester akan datang,. Tak sabar rasanya nak memulakan misi,hihi,. :D

Dan, hikmah yang besar saya dapat daripada kegagalan ini ialah, pointer hanya sekadar digit, tak membawa makna apa2 pun,. Sang arjuna mengatakan 'takdenya masa interview nnt panel tanya berapa kali kamu dean list',lol, haha.. Yang paling penting, ilmu dan pengalaman yang kita dapat :),. So, jgn lah belajar hanya untuk mengejar pointer, tetapi belajarlah untuk mengumpul ilmu untuk bekalan diri,. Sebarkan ilmu yang diperoleh, untuk bekalan di akhirat nnt, sebab, janji Allah, salah satu daripada 3 perkara yang tidak putus amalannya apabila seorang anak Adam pergi meninggalkan dunia ialah ilmu yang dimanfaatkan,. InsyaAllah, apabila kita menyebarkan ilmu di jalan yang benar, ada pahala untuk kita,.Dan yang paling penting, jangan lupa untuk bersyukur dan redha dengan rezeki yang Allah bagi,.



NotaPujukDiri: Jangan terlalu mendongak ke langit, sehingga lupa bumi yang dipijak,. Setiap yang berlaku ada hikmahnya :) :)





Friday, July 27, 2012

Public Figure

Bismillah,. Fuhh,...Fuhh... (gigih meniup sawang2 dan habuk kt blog ni).. Lama betul tak menaip ni,.. Maafkan saya, hihi,..

Kadang2 terfikir, best ke jadi somebody yang dikenali ramai?? Muka terpampang di kaca TV, dada akhbar, ruang iklan, dan sebagainya,. Bila kemana2, semua org kenal,. Mungkin best, or mungkin juga tidak,.

Teringat tugasan yg diamanahkan seorang sahabat saya pg tadi,. Menjemput seorang imam muda daripada rancangan realiti yg mencungkil bakat mujahid muda dalam misi perjalanan dakwah islamiah,. No telefon sudah bertukar tangan,. Sebelum asar, saya menghubungi no yang telah diberi,. Setelah memperkenalkan diri sebagainya, saya menyatakan hasrat untuk menjemput IM ***** menjadi imam jemputan untuk program Iftar Jamaie di sekolah tempat saya belajar selama 7 tahun itu,. Menurut PA beliau, jadualnya begitu padat, sehinggakan tiada ruang hari yg kosong terutamanya di bulan mulia ini,. Alhamdulillah, Allah penuhkan hari2 beliau dengan tujuan pengibadahan kepada-Nya,.

Wah, untunglah jd orang yg dikenali ramai ni,. Semua orang berebut nk dapatkannya,. Takpe la,. Takde rezeki nk undang ustaz tu,. Saya pun da ada calon imam muda sendiri,. Sekarang tengah menjalani praktikal di Pejabat Mufti Negeri Melaka,. Oppss,..tetiba je,..InsyaAllah, moga Allah permudahkan semua urusan :)

TintaSiEmpunyaBlog: Selamat berpuasa semua,. Sempurnakan yang wajib dengan amalan sunat :)


Sunday, July 1, 2012

Memberi Kemaafan

Salam semua,. Pesanan ikhlas penulis blog ini  di malam hari :

"Kalau anda disakiti oleh seseorang yg selalu bersama anda, jgn menyimpan dendam, kerana percayalah, Allah sentiasa bersama anda sekiranya anda bersabar,. Tak perlu menunggu saban hari untuk mereka memohon maaf kepada anda, tetapi, hulurkanlah kemaafan terlebih dulu, sebelum anda tak sempat melakukannya," (Fini Pelangi, 2012)

Haha, siap ada credit lagi ye,. Jgn plagiat okay, hihi,.

Memang la terasa kalau orang yg selalu bersama anda dalam urusan menguruskan sesuatu dan anda sentiasa bersamanya di kala suka dan duka,  tiba-tiba melakukan sesuatu yang di luar jangkaan anda,. Di saat2 terakhir, kewujudan anda tidak dihiraukan dan di 'anak tirikan' (fahamkan istilah ini?),. Ish, sakit pula hati kita ni kan,. 

Tetapi, sampai bila kita nak marah2.. Tak untung pape pun kalau kita dok menyimpan rasa kan,. Mengapa perlu sedih untuk mereka yg tidak menghargai anda?? Masih ramai lagi yang menghargai anda,. Bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor kn? :)

Jadi, tak perlu menyimpan rasa sakit hati tu lama2,. Tak perlu menanam dendam jika tidak mahu terus merana,. Memberi kemaafan itu perkara yg bijaksana,. Agar anda terus bergembira :D :D

Mudah kan hidup ni?? Jika anda diberi keburukan, balaslah dengan kebaikan,. Jika anda disakiti, kemaafanlah yg mengubati,. Jika anda dalam kemarahan, sabarlah penawarnya,. Jika anda disisihkan, berdoalah agar Allah sentiasa bersama,. 

Renung2 kan~ jangan marah lama2 ye :)


notakaki: Cara mengurus kemarahan : Sekiranya anda marah ketika berdiri, duduklah tenangkan diri,. Jika anda marah dalam keadaan duduk, baringlah sejukkan kemarahan hati,. Jika itu masih belum berjaya, berwudhuk lah.. (Kemarahan datangnya daripada iblis laknatullah,. Iblis diciptakan oleh Allah daripada api,. Lumrah alam, garangnya api bakal musnah dek keperkasaan air,. InsyaAllah, rasa marah akan terus lenyap bersama air wudhuk,.)

*TakPerluKitaBertemu,CukupKauTahuYangAkuMaafkanKamu :D:D*MaafkanDirikuJugaOkay?


Sunday, June 17, 2012

Dia Masih Ada

Setiap yang hidup pasti mendekati kematian,. Itulah janji Allah yang tidak pernah Dia mungkiri,. Akan sampai jua masa kita untuk meninggalkan semua nikmat di dunia,. Entah esok atau lusa, hanya Allah Yang Maha Mengetahui.. Bila sampai waktunya, ia akan berlaku,. Tidak akan lewat sesaat, tidak akan cepat sesaat,. Begitu hebat percaturan Allah,.

Minggu lalu dikejutkan dengan berita sedih pemergian ayahanda seorang sahabat,. Allah, begitu hebat dugaan yang perlu dia hadapi,. Pemergiaan ayah sewaktu demam peperiksaan bermula,. Terasa tidak mampu diri ini jika diuji sebegitu,. Tak tahu bagaimana nak hubungi sahabat tersebut,. Hendak menelefon, serba salah,. Nak hantar pesanan ringkas, tapi tak tahu bagaimana nak mulakan.. Hanya doa yang mampu dikirimkan agar terus Shuhada terus kuat menempuh dugaan besar ini..

Baru sebentar tadi terlihat post yang dibuat oleh sahabat tersebut di ruangan Muka Buku,. Dia mengucapkan terima kasih atas sokongan dan ucapan takziah yang telah diberikan oleh rakan-rakan,. Barulah timbul kekuatan untuk menghantar pesanan ringkas,.
" salam Ada, maaf b4 ni akak xkasi msg,. akak xbrani nk msg Ada, xtau nk ckp cmane,.akak rasa, y tbaik bia Ada ad mse sndiri,. slm takziah ye, be strong,. akak tau, Ada yg akak kenal ni org yg kuat :) "


Ya, memang saya kagumi semangat yg ada pada sahabat ini,. Dari perkenalan ketika tahun pertama di bumi UKM ini, dia memang seorang sahabat yg kuat semangat,. Walau badannya kecil molek, tapi semangatnya sentiasa membara,. Tidak pernah terdengar rungutan yang keluar dari bibirnya,. Senyuman sentiasa menghiasi wajahnya,. Kerana apa, 'Cukuplah Allah bagiku',. Itu adalah pegangannya,.

She's replied:
" waalaikumussalam. xpe kak, Ada faham. toce bnyk3 ye. InsyaALLAH.moga kekuatan yg diberikan Allah ini berkekalan. Gudluck esok kak'
Ya Allah, langsung tiada pengaduan yang dibuat,. Langsung tiada perkongsiaan rasa sedihnya,. Kuatnya semangat sahabat ini,. Benar, pegangannya 'Cukuplah Allah bagi diriku'.. Mungkin segala pengaduan dan rasa sedih diadukan kepada Penciptanya sahaja,.

Teringat satu ilmu yang diperoleh daripada majlis ilmu di Fakulti Ekonomi baru2 ini,. Kuliah yang bertajuk 'Kunci Syurga: Berbuat Baik Kepada IbuBapa'. Penceramah jemputan ada mengatakan : 'apa yang perlu disedihkan tentang kematian?. Yang pergi itu masih ada, cuma ditempat yang lain dari kita'.. Ya sahabat, jangan terus bersedih, ayahmu masih ada, cuma di tempat yg lain,. moga tempat yg baru itu lebih tenang buatnya,. Sama-sama lah kita berdoa yang terbaik untuknya,. Moga hatimu sentiasa tenang bertemankan cinta agung dari Illahi,.

AL FATIHAH DAN DOA BUAT AYAHANDA SAHABAT KITA, NURSHUHADA MOHD SABRI


Monday, May 21, 2012

Hormat-menghormati

Rentetan dari peristiwa yang amat menyakitkan hati dan menguji kesabaran,. Moga Allah beri petunjuk dan kesedaran,.

*copy n paste dr update terkini di FB sy*

-Awak,.. Lupa ye suruhan Allah? Kan Allah suruh kita berbuat baik sesama manusia,. Tapi awak tak buat pun macam tu,. Awak sakitkan hati orang yang da banyak membantu awak,. Awak, pindah lah tinggal dalam hutan ye,. Mungkin awak boleh dapat pahala dengan cara yang lain,. Berbuat baik kepada haiwan dan tumbuhan mungkin? Awak, jangan lupa suruhan Allah dalam kitab-Nya : Dan hendaklah kamu berkata kepada manusia itu dengan kata-kata yang baik (dengan kata-kata yang lembut dan tidak menyakitkan hati.',. Allah kurniakan kita akal fikiran, jom kita renungi sama2 ye awak.. Moga Allah bagi petunjuk :)



* Orang kata  Allah makbulkan doa-doa mereka yang teraniaya,. Tapi, alhamdulillah,. Allah masih kurniakan akal dan kesabaran agar tidak mendoakan yg buruk2 untuk si penganiaya,. Walaupun sakit hati diperlakukan sebegitu, tapi, sy yakin dengan janji Allah, yang Dia akan tetap berada bersama mereka yang bersabar,. :)


* ingat la ye,. kita duduk di dunia ini bukan seorang diri,. Ramai lagi manusia lain di sekeliling kita,. Ada yang tua, muda, kaya, miskin, pegawai atasan, pekerja bawahan, pelajar, ramai lagi la,. So, belajarlah menghormati manusia lain,.  Setinggi mana pun pangkat kita, sebanyak mana pun harta kekayaan kita, kita tetap sama pada pandangan Allah,. Apa yang membezakan kita adalah tahap ketakwaannya,.

* Cemburu pula bila tengok ahli keluarga yg lain da lena dibuai mimpi,. Rasanya da tak larat da nk menaip lagi,. Pesanan ikhlas dari penulis blog : 'Awak nak orang hormat awak? Sila lah ye hormat orang lain dulu,. Till then, TQ :):)




Saturday, May 19, 2012

Saat Diri Diuji

Bila sihat, bukan main suka,.
Bila kaya, lupa mereka yg berduka,.
Bila muda, tolak tepi yg tua,.
Bila senang, lupa segala derita,.
Bila mati sat gi, mengadaplah sorg2 yg Maha Esa..



Peringatan kt atas tu untuk diri sendiri juga sebenarnya,. n untuk kamu, kamu, kamu, ya Kamu yg membacanya,. Ianya untuk peringatan kita bersama,.

* 4 MEI 2012*

- Kereta kena pecah,. Antara barang yang hilang :- laptop, psp, hard disk, doogle 4G yes, kunci2 n dll,. Sedih?? Hanya Tuhan yg tahu,. Tapi, alhamdulillah, Dia pinjamkan kekuatan diri untuk bersabar atas musibah yg berlaku,. Kerugian yg dicatatkan hampir 9k.. Astaghfirullah..

*17 MEI 2012*

- Masa kuliah Fisiologi Tingkahlaku, seorang sahabat bertanya : ' Fini, tahu kes kat kolej ***,. Tujuh laptop lesap dalam tempoh 12 jam,. Allah,. Mahirnya 'orang' tu buat kerja tak senonoh tu,.

Malam tu, terus tinggalkan pesanan kat group2 fb yg saya sertai,.

*Kecurian motorsikal dan laptop semakin menjadi-jadi sekarang,. Peringatan sudah digantung di sana sini,. Sekiranya rasa pintu bilik anda senang untuk dibuka dengan cara yang tidak sepatutnya, rajin2 kan lah diri anda untuk membawa laptop ke mana sahaja,. Jangan tunggu terhantuk baru nak tergadah,. Nak gi toilet kejap je pun kena tutup kunci pintu?? YA,. MMG PERLU,. Pencuri itu terpelajar, boleh buat kerja sepantas kilat,. Sedangkan penghuni yg ada di dalam bilik pun tak sedar kehadirannya,. Kunci motor anda baik2,. HENTIKAN BUDAYA "TAKPA, SEKEJAP JE",. Pesanan ikhlas dari Jawatankuasa Kebajikan Siswa/i (JAKSA) Kolej Keris Mas,.

*masa kejadian yg tak disangka tu (hari kereta kena pecah), saya masih mengamalkan budaya 'TAKPE, SEKEJAP JE',. Bila da terkena, baru tersedar langit ni tinggi rupanya,. Allah,. Kecuaian yg tidak saya ingin ulangi kembali,.

Nota pujuk hati sendiri  : Ingatlah, Allah tidak menguji kita dengan sesuatu yang tidak mampu untuk kita menghadapinya,. Allah uji kita, kita mampu sebenarnya nk berdepan dengan dugaan ini,. Allah bersama2 mereka yang sabar,. Mungkin kita terlalu leka dengan nikmat gadjet2 yang ada, Allah tarik nikmat itu untuk kita lebih dekat dengan-Nya,. Aku harus kuat,. SESUNGGUHNYA, ALLAH BERSAMA2 MEREKA YG BERSABAR,.



Friday, May 11, 2012

Ada Senang Selepas Susah :)



Thursday, May 3, 2012

Memori Si Kertas Mahjung

LATAR:


4.15 P.M
3A-507, FSSK, UKM BANGI..


SITUASI : 

PEMBENTENGAN KUMPULAN : SISTEM PENDENGARAN..

* part Cochlea :  Sue Han present part cochlea lepas Nabilah bentangkan teori pendengaran guna power point.. Yang buat terujanya, Sue Han present guna power mahjung (kertas mahjung),. Comel sangat..

Tiba-tiba, teringat kenangan masa sekolah menengah dulu,. 


*Even LCD, Projektor n sume benda alah yang berkaitannya ada, tapi kebanyakkan student lagi prefer pakai kertas mahjung,. Dalam banyak2 kenangan presentation, yang paling diingati apabila nak kena present subjek Bahasa Arab..

*Kertas mahjung dari jauh nampah cantik je dihiasi coretan marker pen,. Tapi sebenarnya, jika kita zoom in dekat2, penuh tulisan pensil kat kertas mahjung tu, (nota tambahan, cara nk pronouns word tu, dll).. Siap ada yang letak baris lagi kt word arab tu, takut salah sebut,. Kadang2 tu, siap ada i'rab (penerangan tatabahasa arab) lagi sebab takut ditanya ustaz,. Haha, kelakarnya la masa dulu-dulu,.

* Dulu rasanya kalau ustaz ada meeting ke, batalkan kelas ke, bukan main suka ye semua,. Tapi sekarang,..... Hmm, betapa ku rindu untuk mendekati Bahasa Indah, Bahasa Syurga itu... 


Wednesday, April 25, 2012

Izinkan Daku....

Salam ukhwah pembuka bicara,. Menunduk malu pada Yang Esa,.
 Mengirimkan  bingkisan rindu buat Nabi s.a.w dan keluarga,. Biarlah jariku terus berbicara,.


Al Khawarizmi, Seorang Ahli Matematik Islam ditanya tentang wanita terbaik.

Dia menjawab:

Jika wanita beragama dan solehah = 1
Jika dia cantik, tmbh 0 pada 1 = 10
Jika dia kaya, tmbh 0 pada 10 = 100
Jika dia dari keluarga baik-baik, tmbh 0 pada 100 = 1000



*Tetapi jika yang "1" tiada, maka tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali hanya sekelompk "0"





Ya Allah, hanya Kau yang mampu menjadikan segala perkara itu menjadi nyata,. Ya Allah, hanya Kau yang mampu memudahkan segala perkara,. Ya Allah, hanya Kau yang mampu menjadikan yang tiada kepada ada,. Ya Allah, hanya Kau yang berkuasa menerima segala permohonan hamba-Mu,. Apa yang Paling nyata, hanya Kau lah Yang Maha Mendengar, Kau Yang Maha Mengetahui isi hati hamba-Mu, dan hanya Kau Yang Maha Mengabulkan segala doa,. Ya Allah, dengan hati yang penuh rasa malu dan rendah diri, daku memohon, Kau izinkanlah daku dan teman-teman ku, untuk menjadi salah seorang dalam kalangan yang 1 itu,. Jika kami tidak cantik, tidak mengapa,. Tetapi, izinkan kami kelihatan cantik di pandangan-mu,.. Jika kami tidak kaya, tidak mengapa,. Tetapi, izinkan kami  kaya dengan ilmu agama-mu,. Jika kami bukanlah berasal dari kalangan keluarga yang dilimpahi harta dan nama, tidak mengapa Ya Allah,. Tetapi, izinkan keluarga kami untuk terus menghambakan diri kepada-Mu,. Sesungguhnya, hanya pada-Mu kami memohon, hanya pada-Mu kami mengadu,. Izinkan kami untuk terus berada di bawah naungan kasih-Mu,. Amin Ya Rabbal 'Alamin,. 

Tuesday, April 17, 2012

Pernah dan Tapi..

‎(◠‿◠) saya pernah SETIA,
tapi DIDUAKAN..(╯︵╰,)

(◠‿◠) saya pernah PERCAYA,
tapi DIKHIANATI..(╯︵╰,)

(◠‿◠) saya pernah MENCINTAI,
tapi DISAKITI..(╯︵╰,)

(◠‿◠) saya pernah MEMILIKI,
tapi akhirnya KEHILANGAN..(╯︵╰,)

(◠‿◠) saya pernah JUJUR,
tapi DITIPU..(╯︵╰,)

(◠‿◠) saya pernah BERHARAP,
tapi harapan tu cuma SIA-SIA..(╯︵╰,)

#izinkan daku untuk terus bahagia#


Friday, February 24, 2012

Kena Marah

24/02/2012

Kena Marah..
Lama dah diri ini tidak dimarahi
Tapi hari ini,
Serve me right!
berminit2 kena syarahan yg panjang
Nonstop - tak sempat nk berbicara
Hm,, terasa banyak lagi yang perlu diperbaiki..

Ya, perlu perbaiki diri sendiri..

insan yang berkenaan ;



Saturday, February 18, 2012

A Sense of Goose


Belajar Dari Angsa

Haiwan yang bernama angsa ini bukanlah mempunyai kuasa ghaib sehingga mampu terbang tanpa henti sejauh 2000 kilometer. Tetapi rahsia yang diguna pakai sejak dahulu kala hanya satu iaitu sikap bekerjasama. Dengan sikap kerjasama antara mereka, haiwan ini mampu sampai ke tempat yang dituju tanpa berhenti di mana-mana perhentian sekalipun. Apakah bentuk kerjasama antara mereka? Mari kita lihat;

  • Formasi “ V ”
Angsa-angsa ini biasanya akan terbang di dalam formasi berbentuk “V”. Oleh itu, tugas yang paling berat dalam formasi ini terletak pada burung pemimpin yang berada di bahagian paling hadapan. Ini kerana dialah yang lebih banyak mengeluarkan tenaga bagi menahan angin yang datang dari bahagian hadapan. Oleh itu, angsa-angsa yang berada di belakang iaitu di sisi kiri dan kanan menjadi lebih ringan ketika menentang angin yang datang dari bahagian hadapan.

Jika salah satu angsa keluar dari formasi tersebut, maka secara spontan ia akan merasakan angin yang lebih kuat dari arah hadapan dan akan segera kembali ke dalam formasi. Mengenai hal ini, para ilmuwan berkata bahawa dengan teknik yang digunakan maka tahap ketahanan sekawanan burung 71% lebih tinggi jika dibandingkan dengan terbang sendirian.

Walaubagamanapun, bukan hanya angsa di depan sahaja yang mendukung angsa-angsa di belakang, tetapi angsa-angsa di bahagian belakang juga saling menguatkan angsa di bahagian hadapan dengan teriakan mereka sebagai sokongan moral dari angsa yang berada di belakang. Dengan teriakan ini, maka ketua angsa akan lebih bersemangat untuk meneruskan perjalanan.

  • Matlamat yang sama
Sikap kerjasama mereka juga ditunjukkan melalui kebersamaan dalam mencapai matlamat. Angsa-angsa ini mempunyai satu matlamat iaitu kemahuan terhadap suatu kawasan yang lebih panas dan meninggalkan kawasan yang sejuk. Ini adalah sesuatu yang menarik kerana tanpa tujuan yang sama maka formasi 'V' burung-burung tersebut akan kacau bilau. Masing-masing akan bertindak sesuka hati tanpa mempedulikan apa yang terjadi pada angsa yang lain. Oleh itu, sikap satu hati menatijahkan mereka sampai ke tempat yang dituju.

  • Sama merasa
Ketua angsa sememangnya mempunyai tugas yang amat berat. Ia terpaksa mengharungi angin yang terkuat kerana ia berada di bahagian yang paling hadapan berbanding angsa yang lain. Posisi ini menuntut kekuatan tenaga dan tanggungjawab yang tinggi. Apa yang menariknya adalah apabila ketua itu tadi telah mulai keletihan, maka ia akan beransur ke bahagian belakang dan rakan angsa yang lain secara cepat akan mengambil alih tugasan tersebut. Begitulah yang akan berlaku seterusnya sehingga mereka sama-sama sampai ke tempat yang dituju. Sikap sama merasa akan kesusahan kepada ketua kumpulan mengambarkan sikap empati yang tinggi mereka terhadap rakan sekumpulan.

  • Berganding bahu
Jika dalam perjalanan yang cukup jauh itu ada burung yang lemah atau sakit, selalunya ada dua ekor burung lain yang akan mendampingi yang sakit ke bawah dan melindunginya. Mereka akan membantunya dengan memberikan semangat kepada angsa yang sakit itu sehinggalah ia sembuh atau mati. Lalu mereka akan bersama-sama meneruskan perjalanan mereka dengan kembali kepada sekawanan angsa yang lain, sehinggakan tidak pernah ada yang tertinggal atau ditinggalkan begitu saja tanpa ada yang membantu mereka.

Belajar Untuk Maju

Apa yang diceritakan di atas semestinya menakjubkan. Bagaimana haiwan kecil yang bernama angsa itu mampu terbang ke angkasa raya dan menuju ke satu kawasan yang jauh hanya dengan menggunakan satu kaca kunci iaitu kerjasama. Jika dlihat dengan teliti, kita boleh mengambil tiga pengajaran dari pekara yang diamalkan oleh makhluk kecil itu.

  • Perlunya berasa sanggup
Sebagai seorang manusia, kita boleh mengambil pengajaran dari nilai kesanggupan untuk berkorban dalam apa jua keadaan yang ditonjolkan oleh angsa. Sebagai contoh ialah dalam persaudaraan Islam, kita boleh mempraktikkannya dalam ukhwah sesama saudara seislam. Antara caranya ialah dengan mendahulukan mereka dalam pelbagai perkara. Ini secara tidak langsung meningkatkan sikap memberi sesama makhluk. Orang sekeliling kita bakal berasa dihargai dengan perbuatan itu.

Nabi Muhamad pernah berpesan kepada umatnya bahawa;

Seorang Muslim bersaudara dengan muslim yang lain. Ia tidak menganiayanya, tidak pula menyerahkannya (kepada musuhnya). Barangsiapa yang memenuhi keperluan saudaranya, maka Allah akan memenuhi pula keperluannya. Siapa yang melapangkan suatu kesusahan seorang Muslim, Allah akan melapangkan baginya satu kesusahan pula dari kesusahan-kesusahan yang dihadapi di hari kemudian.” (Laporan Bukhari dan Muslim)

APA YANG PENTING KAWAN2?? KERJASAMA KN :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com