..My LiFe Is MINE..

~~~~~~~~~~~Saturday, May 19, 2012

Saat Diri Diuji

Bila sihat, bukan main suka,.
Bila kaya, lupa mereka yg berduka,.
Bila muda, tolak tepi yg tua,.
Bila senang, lupa segala derita,.
Bila mati sat gi, mengadaplah sorg2 yg Maha Esa..Peringatan kt atas tu untuk diri sendiri juga sebenarnya,. n untuk kamu, kamu, kamu, ya Kamu yg membacanya,. Ianya untuk peringatan kita bersama,.

* 4 MEI 2012*

- Kereta kena pecah,. Antara barang yang hilang :- laptop, psp, hard disk, doogle 4G yes, kunci2 n dll,. Sedih?? Hanya Tuhan yg tahu,. Tapi, alhamdulillah, Dia pinjamkan kekuatan diri untuk bersabar atas musibah yg berlaku,. Kerugian yg dicatatkan hampir 9k.. Astaghfirullah..

*17 MEI 2012*

- Masa kuliah Fisiologi Tingkahlaku, seorang sahabat bertanya : ' Fini, tahu kes kat kolej ***,. Tujuh laptop lesap dalam tempoh 12 jam,. Allah,. Mahirnya 'orang' tu buat kerja tak senonoh tu,.

Malam tu, terus tinggalkan pesanan kat group2 fb yg saya sertai,.

*Kecurian motorsikal dan laptop semakin menjadi-jadi sekarang,. Peringatan sudah digantung di sana sini,. Sekiranya rasa pintu bilik anda senang untuk dibuka dengan cara yang tidak sepatutnya, rajin2 kan lah diri anda untuk membawa laptop ke mana sahaja,. Jangan tunggu terhantuk baru nak tergadah,. Nak gi toilet kejap je pun kena tutup kunci pintu?? YA,. MMG PERLU,. Pencuri itu terpelajar, boleh buat kerja sepantas kilat,. Sedangkan penghuni yg ada di dalam bilik pun tak sedar kehadirannya,. Kunci motor anda baik2,. HENTIKAN BUDAYA "TAKPA, SEKEJAP JE",. Pesanan ikhlas dari Jawatankuasa Kebajikan Siswa/i (JAKSA) Kolej Keris Mas,.

*masa kejadian yg tak disangka tu (hari kereta kena pecah), saya masih mengamalkan budaya 'TAKPE, SEKEJAP JE',. Bila da terkena, baru tersedar langit ni tinggi rupanya,. Allah,. Kecuaian yg tidak saya ingin ulangi kembali,.

Nota pujuk hati sendiri  : Ingatlah, Allah tidak menguji kita dengan sesuatu yang tidak mampu untuk kita menghadapinya,. Allah uji kita, kita mampu sebenarnya nk berdepan dengan dugaan ini,. Allah bersama2 mereka yang sabar,. Mungkin kita terlalu leka dengan nikmat gadjet2 yang ada, Allah tarik nikmat itu untuk kita lebih dekat dengan-Nya,. Aku harus kuat,. SESUNGGUHNYA, ALLAH BERSAMA2 MEREKA YG BERSABAR,.0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com