..My LiFe Is MINE..

~~~~~~~~~~~Wednesday, January 18, 2012

Awak Di Hati Saya

Maaf ye kalau ada melukakan hati sesiapa... =( --------------------


Ada seorang pemuda yang mudah marah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. "Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut. "Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya.


Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan. Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut.


Akhirnya tibalah pada suatu hari, dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.


Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini. Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya.


Tetapi ingatlah, tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatan mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal. Sahabat adalah permata yang sukar dicari. Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu ke arah kejayaan.Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan sentiasa membuka hatinya kepada kita.


Ingat, manusia yang paling kuat adalah mereka yang mampu mengawal kemarahannya,.

Empunya blog berkata : Awak salah seorang sahabat saya,. Teman suka dan duka saya,. Demi Allah, saya sayangkan awak kerana Allah Taala,. Saya tahu saya pasti pernah melukakan hati awak,. Sejujrnya, dengan penuh rendah diri, saya mohon sejuta kemaafan dari awak,. Halalkan segalanya untuk saya,. Terima kasih untuk segala kenangan yang ada,. Kini, saya berpegang dengan kata-kata : Sayangilah mereka yang di bumi, nescaya yang di langit pasti turut jua menyayangimu,.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com